YDYS (Yabancı Dil Yeterlilik Sınavı)

Mevlana Programından faydalanmak için yabancı dil seviyenizin yeterli olması gerekmektedir. Bunun için YDS, YÖKDİL, TOEFL IBT, Pearson PTE sınavlarından almış olduğunuz puanları kullanabileceğiniz gibi Üniversitemizin düzenlediği Yabancı Dil Yeterlilik Sınavına (YDYS) da girebilirsiniz. YDYS şu anda sadece iki dilde yapılmaktadır; Rusça ve İngilizce. Anlaşmalı üniversiteler listemizde eğitim dili Rusça olan okulları tercih edebilmek için YDYS Rusça Dil Sertifikasına; eğitim dili İngilizce olan anlaşmalı okulları tercih edebilmek için de YDYS İngilizce Dil Sertifikasına sahip olmanız gerekmektedir.

(Eğitim dili Türkçe olan okullar için herhangi bir YDYS Serifikası gerekmemektedir, bu okulları tercih etmek için sadece Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) yeterli olacaktır)

Rusça Sınavımız; Okuma, Kelime Bilgisi ve Dilbilgisi gibi becerileri ölçen çoktan seçmeli ve tek aşamalı bir sınavdır.

İngilizce Sınavımız ise; 4 ana dil becerinizi ölçmeye yönelik bir sınavdır ve 2 aşamalı olarak yapılır.

1. Aşamada Gramer, Dinleme ve Yazma becerileriniz ölçülür.

2. Aşamada ise Konuşma becerileriniz ölçülür.

Yabancı dil seviyenizin minimum B1 seviyesinde olması gerekmektedir. Bazı kurumlar minimum B2 seviyesi kabul etmektedir.

Yabancı Dil Sınavları Eşdeğerlik Tablosu şu şekildedir:

ALKÜ-YDYS B1 (50-70 arası) B2 (70-90 arası)
YDS ve YÖKDİL B1 (60-75 arası) B2 (75-95 arası)
TOEFL IBT B1 (72-90 arası) B2 (90-114 arası)
PEARSON PTE B1 (55-75 arası) B2 (75-87 arası)

ALKÜ-YDYS Her yıl Şubat ayının 3. ya da 4. haftasonu gerçekşeltirilir. Sınav başvuruları 7-14 gün arasında sürer ve online olarak alınır. Başvuru dönemleri için sitemizi Şubat ayı itibariyle takip ediniz.

ALKÜ-YDYS Başvuru Kılavuz Videosu tıklayınız>>

ALKÜ-YDYS Başvuru için lütfen tıklayınız>>